Emocions que ens cuiden, 5: Posar la ràbia al nostre favor

La ràbia és l’emoció que ens ofereix vitalitat, força, energia, impuls, determinació i capacitat per a passar a l’acció.

Tot i això, també té la seva altra cara: la de la ira, l’odi, l’enveja, el sentiment de culpabilitat,…

La ràbia és una emoció que fa pocs amics.  Quan una persona està preocupada o trista, les persones que l’envolten és molt probable que s’hi acostin, per ajudar-la o consolar-la. Però quan l’enuig és el protagonista, tothom tendeix a marcar distància, fugir o protegir-se.

Per tant, si ets una persona que et connectes sovint amb la ràbia, ja hauràs pogut experimentar, en més d’una ocasió, que t’ha distanciat dels altres.

COM ES COMPORTA LA RÀBIA EN PRESENT

La ràbia en present es mostra amb la imposició.

Potser et descrius a tu mateix com una persona “amb pronto”, “amb molt caràcter”, “impulsiva”… Tot són eufemismes que descriuen els teus episodis de ràbia descontrolada i, també, podem deduir que conviure amb tu quan tens aquests “atacs” pot ser desagradable.

Observar quin és el patró de comportament d’aquesta emoció, et pot ser útil. El sistema de creences que la sustenten és extremadament simple:

  • Sempre vol tenir raó.. Argumenta i reargumenta el seu punt de vista. En les discussions només hi ha 1 opció correcta. No entén que la convivència de diversos punts de vista és possible i útil.
  • Parteix de que només hi ha una possibilitat. Té un pensament dicotòmic i lineal (a-b, bo-dolent, superior-inferior, correcte-incorrecte, èxit-fracàs,…)
  • És incapaç d’escoltar o acceptar la possibilitat de les aportacions d’altres punts de vista. Viu aquesta possible acceptació com un fracàs.
  • Acaba guanyant i els altres es rendeixen o resignen, tot i que li guardaran ressentiment durant molt de temps, per la manca d’escolta.

A nivell fisiològic, la ràbia aprovisiona el teu cos d’un gran cabdal d’energia, destinada a protegir-te o atacar.

Amb el teu pensament, li expliques al teu cos que el que està passant és molt greu i terrible. El teu organisme vol ajudar-te, per tant es prepara pel pitjor, per a una gran emergència, tot i que la realitat objectiva ens indica que amb una xic de fermesa hagués estat suficient.

COM ES COMPORTA LA RÀBIA EN PASSAT

La ràbia en passat es mostra a través del res-sentiment.

Res-sents una experiència que vas viure temps enrere o en una altre etapa de la teva vida, en què aquesta persona va fer quelcom que va despertar la teva ràbia i el sentiment d’injustícia.

Has decidit mantenir aquest odi perpètuament. Como ho fas?  Et vas re-explicant la mateixa història, el mateix relat, la mateixa versió,… una i altra vegada.  Aquella persona em va fer allò i jo no vaig poder fer res.  

Aquesta persona i aquesta situació ja no estan a la teva vida, però tu et continues sentint víctima i el teu sofriment es manté intacte. Perquè el cos no sap que això ja no existeix i que ara ja ets lliure. Tu li continues explicant que tot és aquí encara, que res ha canviat. Per tant, ell intenta ajudar-te, reaccionant amb ràbia, et dona energia per a defensar-te de quelcom que ja no hi és (la teva ex parella, la teva ex empresa, el teu pare, la teva mare, el teu amic d’infantesa, …).

Ara tu tens la responsabilitat d’alliberar-te d’aquest sentiment que ja no t’aporta res. Entendre també que aquella persona va actuar en base a les seves creences i que no sabia fer-ho d’una altra manera. De fet, tu tampoc vas saber reaccionar, perquè eres petit, no tenies poder o simplement, perquè aleshores no en sabies.

Però ara sí que en saps. Així despertes la compassió. Aquest sentiment que t’ajuda a acceptar que les persones ho fem tant bé com sabem amb les creences que tenim. Per tant, si fos ara, ho faries diferent i no permetries que allò passés.

COM ES COMPORTA LA RÀBIA EN FUTUR

La ràbia en futur se’ns mostra a través de l’exigència.

Tot el teu futur està previst i planificat, tant els teus objectius com els processos per a aconseguir-los.

Quan quelcom o algú canvia els plans que vas fer, et costa d’acceptar i adaptar-te amb flexibilitat. La teva mirada exigent cap el futur vol arribar a tot arreu i fer-ho tot bé. Això t’activa l’ansietat (por a no arribar) i sentiment d’impotència quan no és possible.

En els 3 casos l’aprenentatge consisteix en acceptar que no tens la veritat, que no hi ha coses ni bones ni dolentes. Totes les “veritats” són legítimes, encara que a tu no t’agradin. També cal que aprenguis a valorar si la teva reacció és proporcional a la situació.

La ràbia és una emoció que et connecta amb la teva valentia, tenacitat, constància, persistència, quan saps utilitzar-la al teu favor.

Amb el temps has après que comptar fins a 10, et serveix per a gestionar els teus impulsos descontrolats. Però recorda que la millor manera d’ajudar el teu cos i de donar-li el missatge que tot va bé, és posant consciència en la teva RESPIRACIÓ. Aprèn a respirar amor, calma i serenitat, per a recuperar el teu propi equilibri i tornar al teu centre.

Estem en una situació d’emergència. Cuida la teva ràbia i aprèn a conviure amb ella. Fer-ho et farà les coses més fàcils a tu i també a les persones que t’envolten.

 ©joanafrigole

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>