EMOCIONS I CREENCES QUE ENS CUIDEN

Per poder conviure amb aquesta nova etapa de confinament amb equilibri i maduresa, disposem d’una creença que ens pot ser útil:

“TOT ANIRÀ BÉ PERÒ RES SERÀ IGUAL”

Ha quedat enrera l’etapa inicial en la que vam posar en marxa els nostres mecanismes de defensa psicològics i ens protegíem del sofriment excessiu amb la creença de “a mi no em passarà res”. Així fou com vam mantenir la nostra vida quotidiana amb l’autoengany que els perills només afectarien als altres.

En aquests moments, la crisi del coronavirus ja ens ha afectat a tots directa o indirectament. D’una manera o una altra, ens sentim tristos, enutjats o amb por, o els tres sentiments alhora. No només nosaltres, tot el planeta està alterat emocionalment:

  • Tenim por a perdre el que donàvem per fet i que no es compleixin les nostres expectatives i plans de futur.
  • Estem enfadats perquè les coses no són com creiem que haurien de ser. I li continuem demanant a la vida que ens doni el que ja no ens pot donar.
  • Estem tristos perquè hem tingut pèrdues valuoses per a nosaltres, potser de persones, projectes, plans, béns materials,…

Ens preguntem: Tal com estan les coses ¿Serà possible ser feliç? 

Amb massa freqüència es continua relacionant la felicitat únicament amb l’emoció de l’ALEGRIA. Però aquesta emoció no ens resulta suficient per afrontar aquesta situació amb equilibri i maduresa.

És cert que necessitem creure que “tot anirà bé”. Aquesta creença ens dona l’energia necessària per a seguir endavant. Ens connecta amb els  sentiments relacionats amb l’alegria: optimisme, entusiasme, humor, rialles i somriures.

Per tant, “tot anirà bé”, però “tots tindrem pèrdues”. La felicitat és també, la capacitat de posar AMOR, TENDRESA i, sobretot, ACCEPTACIÓ de les circumstàncies que ens toca viure. Realitat amb la que haurem d’aprendre a CONVIURE, encara que no ens en poguem riure ni alegrar-nos-en.

Acceptació que no controlem res, o segurament pràcticament res. Acceptació que no necessitem tantes coses com creiem. Acceptació de que, malgrat tot, tenim el poder de viure amb equilibri, calma i serenitat.

¿Estar feliç significa que tot serà fàcil, que tot anirà bé i tot serà genial? No. Això seria negar l’evidència de la realitat.

  • “Tot sortirà bé”, perquè mantens la teva confiança en el futur i creus que seràs capaç d’afrontar els teus reptes, que ara són incerts.
  • Però també és imprescindible mantenir-te en equilibri amb aquest present, amb la teva mascareta emocional posada i tenint cura de tu mateix. Igual que et poses crema hidratant, igual que et dutxes, igual que t’abrigues, igual que protegeixes el teu cos, també has de protegir-te de les emocions que entren de l’exterior o que tu mateix et generes i aspires cap al teu interior.

¿COM POTS UTILITZAR LA TEVA MASCARETA EMOCIONAL?

Les emocions viuen i es transformen des de la respiració. Et pots ajudar a tu mateix a aconseguir aquest equilibri, amb la teva mascareta emocional que protegirà la teva boca i el teu nas, tal com ho fan les mascaretes que et protegeixen del coronavirus. Aquesta crisi ens recorda també que estàvem vivint en una constant intoxicació emocional.

L’amor, la tendresa, la calma, la serenitat, la tranquil.litat, respiren pel nas i mantenen la boca tancada. El nas és l’encarregat de filtrar l’aire que arriba de l’exterior, t’ajuda a centrar-te en tu i a donar un missatge al cos de que tot va bé. Respirar pel nas ajuda a activar l’emoció de l’AMOR.

Pots comparar el comportament de l’ansietat amb el d’una aspiradora. La por i l’ansietat respiren (ASPIREN) amb la boca oberta i sense cap filtre, en lloc d’inspirar i expirar.

Aprèn a calmar-te a tu mateix. Quan et dutxes, fes-ho per dins i per fora. Elimina els riscos de virus del teu exterior i dissolt el sofriment del teu interior, mentre prens consciència de la teva respiració.

Obre la boca només per riure. I si l’obres per parlar que sigui per dir: t’estimo, val la pena, gràcies, calma, tot anirà bé…

Quan et queixes, t’enfades, lamentes i victimitzes estàs intoxicant als altres i també t’intoxiques a tu mateix.

Cuida’t molt i recorda que la teva mascareta emocional és l’AMOR, que es mostra en forma de tendresa, de calma, tranquil.litat, fluïdesa i confiança. L’amor també és SOLIDARITAT, que mantens treballant, sigui en el teu lloc de treball o des de casa. La solidaritat també és deixar d’intoxicar-te a tu mateix i als altres amb les teves queixes, enuig i victimisme

Respira pel nas. I digues-li al teu cos que tot va bé i que, si no va bé, tu continuaràs respirant i acceptant els reptes que la vida et posa.

©Joana Frigolé

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>