CONVIURE AMB EMOCIONS D’EMERGÈNCIA

Aquest article va dedicat a tots aquells que esteu en actiu i treballant, atenent les necessitats bàsiques dels pacients, usuaris, clients,…

Estem en un moment d’emergència, per tant les emocions i sentiments  que estàs gestionant també són d’emergència. Es sobreactiven la por, la ràbia i la tristesa.

De fet, no són estats d’ànim nous, ja els has sentit en altres ocasions al llarg de la teva vida. El que ho fa diferent és la seva intensitat i la  generalització a tota la societat.

Per tant, més que mai, necessitem que estiguis al 100% per a mantenir al màxim la capacitat per a desplegar el teu talent personal i professional. La única manera possible és que tinguis sempre present la cura de tu mateix:

  • Posa’t la mascareta emocional:

Encara hi ha molta gent que creu que la felicitat és ALEGRIA. Per tant, en la situació en la que estem ara, seria molt difícil ser feliç. La felicitat no és només l’alegria, sinó també, la capacitat de poder conviure amb el sofriment, de poder conviure amb la tristesa, la ràbia i la por. Poder-les suavitzar,  posant calma, tranquil.litat, serenitat, gratitud, confiança… Tots aquests sentiments són diverses manifestacions de l’AMOR.

Físicament, l’alegria respira i riu amb la boca oberta. Però potser ara et caldrà tancar la boca perquè l’amor respira amb la boca tancada. Ves alerta també, perquè la por també respira amb la boca oberta. I quan t’estresses i sobreactives tendeixes a ASPIRAR, en lloc d’inspirar i expirar. I així es com t’actives la tristesa, la ràbia i la por i t’autoactives l’estat d’emergència. I si tu estàs en estat d’emergència, no podràs donar calma i tranquil.litat als altres.

Recorda posar-te la teva mascareta emocional. Tanca la boca, respira pel nas i filtra el que entra al teu cos. Aporta oxigen al teu cos i el teu cervell, per a què puguis afrontar amb centrament i efectivitat les situacions.

  • Centra’t en ser útil i aportar valor:

Sentir-te útil i que aportes valor et desperta els sentiments de solidaritat,  valentia, justícia  i constància.

Aquests sentiments et donen energia extra per a mantenir-te ferm davant les adversitats, perquè l’amor es  combina d’una manera exquisida amb la resta d’emocions: alegria, ràbia, tristesa i por.

  • Potencia la teva capacitat d’acceptació i humilitat:

La confiança, la proactivitat, i optimisme, són fonamentals per tirar endavant. Però en aquests moments no en tindràs prou, perquè aquests sentiments són fills de l’alegria.

Et caldrà també la humilitat i l’acceptació de les pròpies limitacions. No pots arribar a tot arreu i hi ha coses que, tot i que són injustes i doloroses, s’escapen del teu abast. Hi haurà problemes que no podràs resoldre directament, hauràs de moure recursos i situacions totalment noves per tu, i aniràs aprenent  sobre la marxa, amb els errors que això implica. Hauràs de treure molta gent de la seva zona confort. I malgrat tots els teus esforços, a vegades no arribaràs a on hagués estat necessari.

Des d’aquesta humilitat, des de posar-hi tant com sabem. I de dir-nos cada dia: vaig aprenent, ho he fet tan bé com he sabut, m’he sentit útil, he pogut ajudar a algú, he pogut resoldre algun problema que semblava irresoluble, … Aquest és l’aliment que tu necessites cada dia per tirar endavant i continuar acompanyant als altres.

  • No podrem ajudar als altres si no ens cuidem a nosaltres mateixos.

Ens agrada que siguis valent, compromès i que ens cuidis. Però no volem un heroi que es sacrifica per nosaltres . Fes tot això que et diuen a les xarxes: ioga, medita, mou-te físicament, alimenta’t be, repara’t i estima’t. I així podràs donar i obrir el cor als altres.

Seguim en aquest estat d’emergència, això serà molt llarg i haurà un canvi social important. I vosaltres hi sou molt importants en tot això i us necessitem sencers i senceres, durant molt de temps. No actuïs des de la provisionalitat i, em la falta creença que això s’acabarà aviat i  ja aguantaràs. Prepara’t per a ser resistent i dedicar la dosi d’energia justa i necessària a cada moment.

  • Aprèn a acceptar els desequilibris com a part de la vida.

Cuida’t molt, estima’t molt i quan et desequilibris no t’espantis. No et creguis el que diuen a la prensa i arreu, que sempre posen el focus en l’ansietat, en el trauma i en la debilitat humana, sense tenir en compte que les persones estem preparades per a sobreviure a estats d’emergència com aquests i que les emocions estan per a ajudar-nos a conviure-hi, no pas per a fer-nos la guitxa. No tinguis por de les teves emocions.  Són teves i tu les cuidaràs.

I quan tinguis ansietat… respira i endemà i tornes. I si tens ansietat, vol dir que el teu cos t’avisa que vols fer més del que pots, no t’has escoltat i no t’has donat descans. Si tens tristesa i tens ganes de plorar, plora , per plorar durant una horeta no et passarà res. Plora el que hagis de plorar i demà et tornes a equilibirar. Si estàs enfadat perquè et toca viure alguna injustícia en el teu entorn personal, professional o social,  enfada’t, inverteix aquesta energia en canviar el que estigui al teu abast, accepta el que no pots canviar i després et tornes a equilibrar.

Gracies per ser-hi. I, sobretot, cuida les teves emocions. Et volem equilibrat i així ens seràs mes útil.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>